Ambrosio

Ambrosio biedt een compleet assortiment bestaande uit 33 types aluminium velgen voor verschillende types van wielersport en wegdek: wegrace (asfalt, kasseien, strade bianche (steenslag), tijdrit, wielerbaan, record, cyclocross, mountainbike cross-country, downhill), met hoog en laag profiel, enkel of dubbel gebust, diverse aantallen spaakgaten, voor banden of tubes.

 

Tegenwoordig maakt Ambrosio ook complete wielen, met naven van eigen ontwerp (enkele met Shimano naaf), roestvrij stalen spaken en lichtgewicht nippels. Machinaal gebouwd, en met de hand na-getuned. Een produkt waar je onvoorwaardelijk op kunt rekenen.

Waarom Ambrosio?

Wat onderscheidt velgen van Ambrosio van andere goede merken? Om te beginnen: onberispelijke kwaliteit en hoogste consistentie voor het totale programma, en al meer dan 100 jaar loopt Ambrosio voorop in de technische ontwikkeling van velgen. Aluminium velgen worden gelast: Dat is veel bewerkelijker dan de meer gebruikelijke pen-verbinding want er moet rekening worden gehouden met uitzetting, oxydatie en structuurverlies tijdens het lassen en er moet na het lassen gedraaid, geslepen en gepolijst worden. Afhankelijk van de klasse aluminium moet er nagehard worden. Maar het resultaat is een velg zonder zichtbare naad en zonder intrinsiek zwakke plek. Alle niet-gebuste velgen van Ambrosio hebben simultaan geponste spaakgaten (ponsen geeft een veel exacter resultaat dan boren en afbramen) en Ambrosio loopt voorop in de ontwikkeling van nieuwe profielen.

Geen wonder dat bijvoorbeeld Eddy Merckx zowel als renner als later als constructeur altijd Ambrosio trouw bleef. Ambrosio maakte de eerste dichte tijdritwielen waarmee Francesco Moser een sensationeel nieuw werelduurrecord vestigde. Ook andere grootheden kozen voor Ambrosio onder andere Adorni, Saronni, Hinault, Lemond, Argentin, Fondriest, Bugno, Freire, Bettini.

Moderne klassieke naven

Ambrosio gebruikt naven van klassiek model, maar wel met moderne technologie en materialen: eigentijdse aluminiumlegeringen, carbon naafhulzen, vaste industrielagers en dubbel gelagerde freewheels, maar bijvoorbeeld geen flenzen van ongelijke diameter, geen drievoudige flens etc., omdat in de visie van Ambrosio de technische complicaties daarvan niet opwegen tegen de probleemloze betrouwbaarheid en nastelbaarheid van het klassiek gespaakte wiel.